معرفی و بررسی انواع گردش هوای گرم در آون ها (صنعتی و آزمایشگاهی)
به جهت دستیابی به همدمایی بالا در داخل محفظه های حرارتی در دماهای پایین ( 30- الی 450 درجه ) میبایستی از روش جابه جایی تحمیلی هوای داخل محفظه استفاده نمود که به همین منظور در آون های آزمایشگاهی یا صنعتی از موتور فن های سیرکولاتور با قابلیت کارکرد در دماهای بالا و همچنین کانال های هدایت کننده استفاده میگردد .
سیرکولاسیون هوای مذکور از نظر جهت گردش هوا به سه دسته زیر تقسیم میشوند
-
آون با گردش هوای عمودی
-
آون با گردش هوای افقی
-
آون با گردش هوای ترکیبی
-
آون با شلیک هوای گرم ( افشانکی )
طراحی و انتخاب نوع گردش هوا در آون ها متناسب با فرمت فیزیکی قطعه کار و نحوه بارگیری انتخاب میگردد.
1- آون با گردش هوای عمودی
در این مدل از آون ها ، هوای موجود در داخل محفظه بواسطه مکش فن مستقر در ناحیه سقف واز بین قطعات و فضاهای خالی بین سینی های مشبک به سمت بالای فضای داخلی آون حرکت کرده و بعد از تغییر حهت در حلزونی فن و گذر از روی مبدل الکتریکی یا گازی ، کسب انرژی نموده و از طریق کانال کاذب طراحی شده در داخل آون به زیر محفظه هدایت شده و از منافذ طراحی شده در کف وارد فضای داخلی آون شده و این سیکل را با دبی و فشار لازم طراحی شده تکرار مینماید . در پاره ای از موارد و متناسب با نیاز فرآیندی کاربر جهت حرکت و گردش این هوا میتواند از بالا به پایین طراحی گردد . در تصویر زیر گردش هوای عمودی را مشاهده میکنید:
2. آون های با گردش هوای افقی
در مواردی که بدلیل ماهیت فیزیکی مواد و یا قطعات ، نمیتوان از سینی های مشبک استفاده نمود و یا نحوه چیدمان یا سطح وسیع قطعات باعث مسدود شدن گردش هوای عمودی میشود میبایستی از روش گردش هوای افقی استفاده نمود . در این روش استفاده بواسطه مکش فن سانتریفیوژ مستقر در سقف دستگاه ، هوای موجود در داخل محفظه از طریق یکی از دیواره های جانبی مکیده شده و بعد از تغییر جهت در حلزونی فن و عبور از روی مبدل الکتریکی یا گاز سوز کسب انرژی نموده و با هدایت به کانال کاذب دیواره مقابل از طریق منافذ طراحی شده بر روی این دیواره با توزیع یکدست وارد محفظه داخلی شده و با گذر از بالا و پایین قطعات ، این سیکل را ادامه خواهد داد.
3. آون های با گردش هوای ترکیبی (افقی – عمودی)
در محفظه های بزرگ که به دلیل نیاز به بارگذاری سنگین در کف و یا ورود و خروج واگن یا ترولی حامل قطعات ، مانع ایجاد و طراحی کانال در کف خواهد شد از این روش جابه جایی هوای گرم استفاده خواهد شد . طراحی روش مذکور به گونه ای صورت میگیرد که هوای داخل محفظه از طریق مکش فن سانتریفیوز مستقر در سقف به سمت بالای محفظه کشیده شده و پس ار تغییر جهت در حلزونی فن به سمت چپ و راست دستگاه پرتاب شده و در این مسیر با گذر از مبدل های الکتریکی یا گاز سوز کسب انرژی نموده و وارد کانال های کاذب مسنقر در پشت دیواره های چپ و راست آون شده و از طریق دریچه های طراحی شده در انتهای این ناحیه و پایین ترین فضای دستگاه ، با یک توزیع یکدست در راستای عمق ، وارد محفظه شده و این سیکل را تکرار مینماید . در تصویر زیر گردش هوای ترکیبی را مشاهده میکنید:
4- آون با گردش هوای افشانکی
در این روش طراحی که بیشتر نیاز به حرارت دهی از یک یا دو سمت به سطح قطعات مورد عملیات میباشد هوای داخلی محفظه از طریق مکش فن و از کانال های جمع کننده در جوانب دستگاه مکیده شده و پس از کسب انرژی در قسمت مبدل وارد کانال توزیع شده که در حهت داخلی محفظه دارای منافذ کوچک توزیع شده در سطح میباشد . در این حالت طراحی فن به گونه ای انجام میشود که دارای فشار خروجی نسبتا بالا میباشد . این فشار کمک میکند که مقاومت منافذ خروج باعث افت فشار نشده و هوا گرم با جت مناسب مورد نیاز به سطح قطعات شلیک شود .